Een Berlijns interieur kan op verschillende manieren ingericht worden. Toch zien we vaak bepaalde stijlkenmerken terugkomen. Je kunt dan denken aan natuurlijk en luxe hout, strakke wanden, unieke meubels en een creatieve inrichting. In deze blog gaan we je een aantal tips voor geven om jouw interieur een Berlijnse inrichting te geven. 

Natuurlijke materialen

Berlijn is qua architectuur een vrij grijze stad, veel beton en oude gevels die nog stammen uit de DDR-tijd zijn er te vinden. Daarnaast is de stad ook erg groen, want er zijn veel parken waar je kunt genieten van de open ruimte en de natuur. In de interieurs van moderne Berlijners vind je natuurlijke materialen, zoals hout, deze stralen een zekere warmte en gezelligheid uit.

Strakke uitlijning

Veel moderne interieurs in Berlijn hebben een strakke uitlijning. Dit is een zeer populaire stijl tegenwoordig. Je kunt dan denken aan egale wanden die bijvoorbeeld compleet wit, grijs of antraciet zijn. Wanneer je dit strakke combineert met warme materialen, krijg je een heel bijzondere mix. 

Open interieur

In een grote stad is het aantal vierkante meters woonoppervlak in huis niet heel erg groot. In Berlijn is dit niet anders. Wanneer je een appartement hebt in de stad, dan zul je slim om moeten gaan met de binnenruimte. In het verleden zijn er in Berlijn in een razend tempo flats gebouwd, de zogenaamde Plattenbau, om de arbeiders in het ¨arbeidersparadijs¨ de Duitse Democratische Republiek, een onderkomen te kunnen bieden. Deze waren niet groot qua oppervlakte en bestonden uit verschillende kamers.                                               Tegenwoordig is de trend om in deze flats zoveel mogelijk een open binnenarchitectuur te creëren of de wanden van beton kaal te laten, voor die robuuste look. Dit wordt overigens ook vaak gedaan bij de Altbau-woningen die zo ontzettend populair zijn. Deze laatste woningen kennen een neorenaissance architectuur, waarin gebouwd werd in de 19e eeuw. De voordelen van een open interieur zijn dat je meer bewegingsruimte hebt en dat de lichtval beter wordt. Ook heb je het gevoel vrijer te zijn. Daarnaast is het een populair concept binnen de verschillende interieurstijlen. Een Altbauwohnung is doorgaans wel ruimer qua opzet dan een Plattenbauwohnung.

Welke vloer leg ik in een Berlijns appartement?

Er zijn twee type vloeren die erg populair zijn om toe te passen in een appartement in de Berlijnse stijl, denk daarbij aan: gietvloeren, een type vloer gemaakt van kunststof die bijzonder waterafstotend en slijtvast is, en de houten vloeren, die vaak gelegd worden in een visgraatmotief, dit is een motief dat al sinds de 17e eeuw populair is en vaak gebruikt in paleizen.

Smaakmakers in een interieur

De smaakmakers in een Berlijns interieur zijn vooral de decoratieve objecten. Dan kun je denken aan fotolijsten met momenten uit de geschiedenis van Berlijn, maar ook aan hele andere dingen, zoals een wereldbol (symbool voor Berlijn als wereldstad) en/of zaken die te maken hebben met de popcultuur, bijvoorbeeld een gitaar of pop-art, tegenwoordig is pop-art met neonverlichting erin erg populair.

Tot zover deze blog over het inrichten van je woning in een Berlijnse stijl. We raden je aan om eens lekker naar Berlijn toe te gaan om eens rond te kijken en je te laten inspireren. Daarnaast kun je je er ontzettend goed vermaken, dus de stad is zeker de moeite waard om te bezoeken. Blijf ons volgen voor meer leuke blogs over kunst, interieurinrichting en alles wat te maken heeft met design.

Pin It on Pinterest