Het belang van samen creatief zijn

Geplaatst op

Het woord gemeenschap staat zonder twijfel centraal in de menselijke ervaring

Deel uitmaken van een gemeenschap geeft ons een gevoel van saamhorigheid. Het stelt ons in staat om persoonlijke verwantschap te delen en de voortdurende groei van elkaar, onszelf en onze omgeving te ondersteunen. 

Een gemeenschap kan alles zijn, van een fysieke plek waar mensen geografisch met elkaar in contact komen, of via een virtuele ruimte zoals sociale mediagroepen of privé-gemeenschapsplatforms. Gemeenschappen brengen gelijkgestemde mensen samen met vergelijkbare kenmerken en gemeenschappelijke belangen. Elke gemeenschap opereert met specifieke grenzen om aan de behoeften van die gemeenschap te voldoen. 

Zo is samen creatief zijn een belangrijk aspect binnen gemeenschappen. Het kan van alles zijn, zoals creatief met muziek, maar ook in de beeldende kunsten, zoals beeldhouwen, sfeerobjecten maken van epoxy giethars (een kunststof die je giet op een houten tafel om zo een soort rivier van kunststof in het midden te maken). 

Het hebben van een gemeenschapszin

Het hebben van een gemeenschapsgevoel omarmt de geest, het karakter, het imago en de trots en is een essentieel element van een gezonde gemeenschap. Het is een gevoel dat mensen binnen de gemeenschap er voor elkaar zijn met een gedeeld geloof dat aan hun behoeften zal worden voldaan door middel van inzet en saamhorigheid. Deel uitmaken van een gemeenschap kan ons het gevoel geven dat we deel uitmaken van iets dat groter is dan onszelf.

Voordelen van het deel uitmaken van een creatieve gemeenschap

Er zijn zoveel positieve aspecten aan het deel uitmaken van een groep of gemeenschap. Het bieden van unieke mogelijkheden voor mensen om van elkaar te leren en steun en aanmoediging te geven, is van onschatbare waarde om de krachten te bundelen met onze leeftijdsgenoten:

Steun. Deel uitmaken van een gemeenschap stelt ons in staat om steun te geven aan andere leden. Het ondersteunen van anderen zal hen helpen om zich goed en beter te voelen over zichzelf. Met zoveel stress in de drukke wereld waarin we leven, is er nog nooit zo’n belangrijk moment geweest om anderen te helpen die worstelen met hun mentale en fysieke welzijn.

Invloed. Met gemeenschapsparticipatie komt emancipatie. Wanneer mensen zich machtig voelen, voelen ze een gevoel van controle die hen in staat stelt om positieve veranderingen te beïnvloeden. Het gaat erom een verschil te maken voor een groep die belangrijk is voor zijn leden.

Delen. Een gemeenschap stimuleert innovatie en groei. Ideeën brengen nieuwe ideeën voort. Naast de persoonlijke voordelen van het verwerven van kennis en inzicht, draagt het delen ook bij aan het vergroten van de waarde van de gemeenschap.

Versterking. Samenwerken kan een effectief leermiddel zijn om gewenst gedrag aan te moedigen en motivatie te bieden. Een sterke gemeenschap zal verder gaan dan de directe, basisbehoeften en ervoor zorgen dat de vervulling een positieve ervaring is. Door dit te doen, bouwt het positieve beloningen en versterking op voor een plezierig gevoel van saamhorigheid. 

Verbinding. Een open band met nieuwe connecties is wat waardevolle relaties opbouwt en ons een dieper gevoel van saamhorigheid geeft. Het helpt ons om onze doelen te bereiken en geeft ons een gevoel van veiligheid.

Leren. Gemeenschappen zijn rijk aan hulpbronnen. Het hebben van kennis is een unieke bron en door het gebruik ervan neemt de waarde ervan toe.

Het hebben van een uitlaatklep voor passies geeft mensen de kans om een onderwerp te delen waar ze gepassioneerd over zijn. Dit helpt om vertrouwen te verspreiden en aanmoediging om nieuwe dingen te creëren die ze met anderen kunnen delen.

Onze sterke punten kunnen de zwakke punten van iemand anders zijn, en andersom.

Deel uitmaken van een gedeelde ruimte, fysiek of virtueel, geeft mensen de kans om geïnspireerd te raken, problemen op te lossen, humor te delen, hun frustraties te ventileren en hun prestaties te delen. Mensen die binnen een gemeenschap blijven zijn degenen die het hartstochtelijk eens zijn met de waarden ervan en met deze gedeelde overtuigingen, vertrouwen en saamhorigheid, is er geen grens aan wat ze kunnen doen voor hun gemeenschap. Het samenbrengen van gelijkgestemde mensen die op weg zijn naar hetzelfde doel, voedt ongetwijfeld een dankbare gemeenschap.

Gerelateerde berichten

Over ons

Onze informatieve blogs nemen je mee op een reis door de wereld van kunst, design, schrijven, muziek, fotografie en meer. Laat je inspireren, verbeter je vaardigheden en verken de nieuwste creatieve trends.

Contactgegevens

Via info @ beapeter.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden