Hoe herken je houtworm in je meubels?

Geplaatst op

Heb je recentelijk naar je meubelen gekeken en hier kleine gaatjes in het hout geconstateerd? Dan zou het zomaar eens kunnen dat je houtwormen in huis hebt. Hoewel je zou denken dat het hier een worm betreft, zijn houtwormen eigenlijk de insectenlarve van verschillende kevers. Deze keverlarven eten het hout van de meubelen en houten balken die onderdeel zijn van de constructie van je woning. Dit kan tot gevolg hebben dat er enorme schade zal ontstaan. Je wilt houtwormen dus koste wat het kost vermijden. Of het nu gaat om houtwormen in meubels of houtwormen in houtconstructies van de woning. In deze blog vertellen we hoe je een houtworm kunt herkennen. 

Let op: als er geconstateerd is dat je inderdaad te maken hebt met een infectie, dan adviseren je om contact op te nemen met de specialisten van Bescon voor het houtworm bestrijden.

Op zoek naar de houtworm

Als je denkt dat je een houtworm zelf zult zien, dan zul je van een koude kermis thuiskomen. Houtwormen zijn namelijk bijzonder klein en ze trekken zich bij het minste signaal van gevaar terug in het hout. Zie je een soort van witte vorm van enkel een paar mm bij een houten meubel of constructie, dan zou dit de houtworm kunnen zijn. Wat veel mensen echter niet weten is dat je een houtworm ook kunt horen. Dit kan grappig genoeg, zijn door te luisteren naar tikkend of kloppend geluid in het hout. Dit is het geluid van de houtwormen die het hout wegvreten.

Zoals in de inleiding al is aangegeven, zul je een houtworminfectie snel kunnen constateren door het zien van de kleine gaatjes in het hout. 

Zitten de houtwormen er nog?

Het kan natuurlijk zijn dat, wanneer je bijvoorbeeld een ouder meubelstuk hebt wat al eerdere eigenaren heeft gehad, of wanneer je een oudere woning koopt, dat de symptomen van houtwormen residu zijn van een eerdere infectie. De houtwormen kunnen immers reeds zijn verwijderd daar wel de gaatjes in het hout nog steeds zichtbaar zullen zijn. Hierbij is het belangrijk om te letten op de kleur, want als de gaatjes wat donkerder zijn, dan zijn dit in veel gevallen de uitgangen voor wanneer houtwormen volgroeid zijn, als de gaatjes echter wat lichter van kleur zijn, dan zou dit een sterk signaal kunnen zijn voor een actuele infectie. 

Gerelateerde berichten

Over ons

Onze informatieve blogs nemen je mee op een reis door de wereld van kunst, design, schrijven, muziek, fotografie en meer. Laat je inspireren, verbeter je vaardigheden en verken de nieuwste creatieve trends.

Contactgegevens

Via info @ beapeter.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden