Hoe ongezond is kalk in het drinkwater?

Geplaatst op

Overal in zowel binnen- als buitenland zit er kalk in het leidingwater. Uit de ene kraan komt daarentegen wel zogenoemd “harder” water dan uit de andere. Er is een hele markt voor waterontharders. Dit zijn anti kalk apparaten die ervoor zorgen dat de kalk uit het water wordt gefilterd. In dit artikel leggen we uit in hoeverre kalkrijk water schadelijk kan zijn voor je gezondheid en waar je op dient letten.

Wat is kalk?

Kalk is de aanslag die wordt veroorzaakt door het calcium in het leidingwater. In het leidingwater zitten een aantal natuurlijke mineralen zoals magnesium en calcium. Calcium is een natuurlijk mineraal dat wij tevens via andere eten en drinken meer dan genoeg binnen krijgen, immers via zuivelproducten zoals melk, yoghurt, vla, kaas, boter, etc.

Kun je hard water gewoon drinken?

Ja, hard water (water met een hogere concentratie aan calcium) is niet schadelijk voor de gezondheid en kun je dus gewoon drinken. Er zal potentieel wel een verschil qua smaak zitten tussen zacht water en hard water, maar het is niet dat het een gezonder is dan het ander.

Water met een hoop kalk en de huid

Als het daarentegen gaat om douchen en wassen, is er wel een verschil te zien, met name het resultaat van de kalk op de huid. Zeker als het gaat om een warme of hete douche. Op welke manier langer en op welke manier warmer de douche, des te taaier de huid uitdroogt. Je zou denken dat douchen de huid juist hydrateert, maar het tegendeel is waar. Als er dan tevens een hoop kalk in het water zit, dan droogt de huid vlugger uit. Hierdoor kun je zeker als je last hebt van eczeem meer last hebben van een hoop kalk in het water.

Conclusie

Het antwoord op de eerder gestelde vraag of kalk in het drinkwater op enige wijze schadelijk zou kunnen zijn voor je gezondheid, is dus te beantwoorden met zowel ja én nee. Om te drinken is de hardheid van het water niet belangrijk. Voor douchen en wassen is zachter water beter.

Gerelateerde berichten

Over ons

Onze informatieve blogs nemen je mee op een reis door de wereld van kunst, design, schrijven, muziek, fotografie en meer. Laat je inspireren, verbeter je vaardigheden en verken de nieuwste creatieve trends.

Contactgegevens

Via info @ beapeter.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden