Hoe verzorg ik de beste verlichting in mijn woning?

Geplaatst op

Het is bijzonder hoe weinig mensen eigenlijk stil staan bij verlichting. Naast zijn primaire functie: licht creëren, zorgt verlichting ook voor sfeer. Ook je fitheid is ervan afhankelijk. Daarnaast speelt licht natuurlijk een belangrijk onderdeel in je interieur. Denk bijvoorbeeld aan diverse lampenkappen of grote luchtkronen. Lees meer over hoe jij kan zorgen voor de beste verlichting in je eigen woning.

Waar is verlichting nog meer goed voor?

Lampen hebben meer dan een verlichtingsfunctie. Ze zorgen voor sfeer in jouw kamer, dit kan weer invloed hebben hoe jij je voelt en wat voor emoties dit oproept. Ben je s ’avonds vaak vermoeid wanneer je op de bank TV zit te kijken? Dit kan na een lange dag werken zijn, maar ook te weinig licht kan hiervan de oorzaak zijn! Hoe moet je dit nou oplossen? Je kunt verlichting eerst indelen in drie soorten:

  • De standaard verlichtingen
  • Functionele ingerichte verlichtingen
  • Sfeerverlichtingen

Door hier een goede combinatie in te vinden kun je de beste verlichting instellen voor jouw woning.

De standaard verlichting

Dit is verlichting dat je gewent bent. Als je een ruimte binnenkomt en je op de dichtstbijzijnde lichtknop drukt dan gaat het ‘centrale’ en dus vaak de standaard verlichting aan. Deze verlichting wordt vaak ingevuld door een plafonnieres, de meest herkenbare plafondlamp. Wanneer je jouw woning aan het inrichten bent dan begin je altijd met dit soort type lampen.

De functionele verlichting

De tweede soort lampen die je in een ruimte laat plaatsen zijn vaak functionele lampen. Denk hierbij aan een leeslamp, lamp voor het aanrecht of een lamp in een kast. Deze lampen zijn ‘functioneel’ om bepaalde plekken extra te verlichten. Deze lampen kunnen gecombineerd worden met sfeer verlichting.

Creëer sfeer met verlichtingen

Deze lampen hebben een sfeer creërende functie. De primaire functie is niet om een bepaalde ruimte te verlichten maar om invloed te hebben op de stijl en sfeer van de ruimte. Denk hierbij bijvoorbeeld aan kleur veranderende ledlampen. Tegenwoordig hoef je een bepaalde ruimte niet opnieuw in te richten, maar maak je simpelweg gebruik van een lichtknopje om de intensiteit en sfeer van de ruimte aan te passen.

Maak een verlichting ontwerp

Je hebt nu kennis gemaakt met de 3 belangrijkste soorten verlichtingen en de bijhorende functies. Je kunt nu een licht ontwerp gaan maken voor je woning. In elke ruimte kun je nagaan wat voor verlichting je precies nodig hebt. Houdt hierbij rekening met aansluitingspunten en stopcontacten. Hoe is jouw dag indeling, wanneer heb je welk licht nodig? Welke omgevingen wil je allemaal creëren in jouw woning? Je kunt hiermee echt tot in detail treden. Denk bijvoorbeeld aan het verlichten van een kunstwerk of een foto aan de muur.

Klaar voor nieuwe lampen?

Na het maken van een verlichting ontwerp van je eigen woning dan is het hoogstwaarschijnlijk tijd voor nieuwe lampen. Om al je wensen te vervullen kun je diverse lampen gaan aanschaffen. Neem je plan mee naar de winkel of vraag online voor advies. Kies er gelijk een leuke lampenkap bij uit! Voor elke gewenste verlichting is een lamp en eventueel een kap te vinden.

Gerelateerde berichten

Over ons

Onze informatieve blogs nemen je mee op een reis door de wereld van kunst, design, schrijven, muziek, fotografie en meer. Laat je inspireren, verbeter je vaardigheden en verken de nieuwste creatieve trends.

Contactgegevens

Via info @ beapeter.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden