Hoe zit het met de afmetingen van bedden en bijbehorende namen?

Geplaatst op

Iedereen die wel eens een bed heeft gekocht of een hotelkamer heeft geboekt is bekend met diverse termen om de grootte van de matrassen of bedden aan te duiden. Termen als ‘single’, ‘double’ en ‘Kingsize’ zijn we vaak tegengekomen. Er lijkt echter nogal een verschil te zitten tussen de exacte afmetingen die onder deze termen vallen. Dit zorgt voor onduidelijkheid. In deze blog kijken we naar een aantal van deze termen en waar de verwarring door komt.

Regionale verschillen

Om te beginnen is het goed om te weten dat er in de gangbare maten van matrassen een hoop regionale verschillen en voorkeuren zijn. Zo houden we in Noord-Europa over het algemeen wel dezelfde namen aan om bedden te beschrijven, waarbij de termen ‘Single’ en ‘Double’ het meest voorkomen. Ga je naar Engeland, dan worden de termen King-size en Super King-size standaard gebruikt voor de grotere maten. Deze bijzondere benaming zie je verder voornamelijk in de Verenigde Staten. Daar gebruiken ze Queen-size, King-size en California King-size voor de gangbare tweepersoonsmatrassen.

Exacte afmetingen – Nederland

De veelgebruikte namen verschillen dus per regio. Maar wat zijn dan de afmetingen die bij iedere term horen? Ook daar zit nog een verschil in. Over het algemeen verstaan we in Nederland en heel Noord-Europa onder een ‘Single bed’ een matras van 200 centimeter lang en 75, 80 of 90 centimeter breed. Daarbij zijn 90×200 matrassen de standaard in Duitsland, Nederland en de meeste Scandinavische landen. Tweepersoonsmatrassen, oftewel Double beds, zijn ook vrijwel altijd 200 centimeter lang en minstens 150 centimeter breed. Uiteraard hebben we in Nederland ook de relatief populaire twijfelaar van 120×200 centimeter. 180×200 matrassen zijn echter het populairst in heel Noord-Europa. In andere Europese landen is de standaard lengte voor matrassen vaker 190 centimeter, omdat de gemiddelde lengte iets lager ligt dan bij de Noord-Europese landen.

Exacte afmetingen – Verenigde Staten

 Zoals eerder gezegd zijn de termen Queen- en King-size in Noord Amerika gangbaarder. Een standaard Queen-size matras is 152 x 202 centimeter. Een standaard King-size matras is 193×202 centimeter. California King-size is daarnaast 183 x 212 centimeter. De standaard maten wijken dus niet heel veel af van de Nederlandse formaten, al is de meest gangbare maat voor tweepersoonsmatrassen in Nederland niet hetzelfde als in de Verenigde Staten. Uiteraard zijn er in de Verenigde Staten ook benamingen voor matrassen met nog grotere afmetingen, helemaal tot aan Alaska King-size, met 274 x 274 centimeter.

Gerelateerde berichten

Over ons

Onze informatieve blogs nemen je mee op een reis door de wereld van kunst, design, schrijven, muziek, fotografie en meer. Laat je inspireren, verbeter je vaardigheden en verken de nieuwste creatieve trends.

Contactgegevens

Via info @ beapeter.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden