Moet ik wel of geen aankoopmakelaar inschakelen bij het kopen van een huis?

Geplaatst op

Veel mensen twijfelen bij het aankopen van een huis of ze wel of geen aankoopmakelaar inschakelen. Het is niet verplicht om een aankoopmakelaar in te huren, dus nee je ‘moet’ geen aankoopmakelaar inschakelen, maar deze kan wel bijzonder handig zijn. Vooral als je voor het eerst een huis koopt. Lees hieronder een aantal voor- en nadelen van een aankoopmakelaar. 

Een nadeel: De prijs

Laat ik maar meteen met de deur in huis vallen. Het inhuren van een aankoopmakelaar is niet goedkoop. Gemiddeld kost een aankoopmakelaar zo een 2431 euro. Veel makelaars hanteren bepaalde pakketprijzen, zo kies je er zelf voor wat je aankoopmakelaar allemaal voor je doet. Door bepaalde diensten te laten vallen, ben je goedkoper uit. 

Voordeel: Inzicht in de markt 

Sites zoals Funda zijn fantastisch om in een overzicht te zien wat er zoal op de markt te vinden is. Woningen die op bijvoorbeeld Funda komt te staan zijn meestal ‘aangesloten’ bij een makelaar. Makelaars die zijn aangesloten bij de NVM zijn ook verplicht om hun aanbod op Funda te zetten. Toch weten de aankoopmakelaars al het een en ander over huizen die wellicht in de verkoop gaan, nog voordat ze op Funda komen. Met een aankoopmakelaar heb je deze info ook en heb je een privilege om als eerste je slag te kunnen slaan. 

Onderhandelen

Hebben jullie een fantastisch huis gezien, maar weten jullie niet wat nou het slimste bod is? Een aankoopmakelaar heeft de kennis in huis, om in te schatten of een huis wel of niet het gevraagde bedrag waard is en hoeveel je zou kunnen overbieden. Daarnaast legt de aankoopmakelaar het bod bij de verkopendepartij neer en weet hoe hij of zij goed moet onderhandelen. 

Naast deze 2 voordelen, heeft een aankoopmakelaar nog een aantal andere voorbeelden, zoals het hebben van bouwkundig inzicht en weten wat de kleine lettertjes zijn. 

Besluit je een aankoopmakelaar in te zetten? Neem dan een kijkje op Kappelle.nl.

Gerelateerde berichten

Over ons

Onze informatieve blogs nemen je mee op een reis door de wereld van kunst, design, schrijven, muziek, fotografie en meer. Laat je inspireren, verbeter je vaardigheden en verken de nieuwste creatieve trends.

Contactgegevens

Via info @ beapeter.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden