Waar kun je kit goed voor gebruiken?

Geplaatst op

Je hebt een prachtig meubelstuk gemaakt en het staat straks perfect in je huis. Maar hoe voeg je die extra finishing touch toe waardoor het er nog beter uitziet? Met kit! Lees er meer over. 

Wanneer kitten?

Kit wordt gebruikt om kieren te dichten, waardoor het geheel er strak uitziet. Deze kieren kunnen vooral voorkomen bij inbouwkasten, keukens en plinten. Wanneer je een kast perfect op maat hebt laten zagen en monteren, is het mooi om de randen van de kast af te dichten. Het is ook heel mooi om de binnenranden en kieren van een vakkenkast af te dichten, voor een nog strakker resultaat.

De juiste kit kiezen

Bepaal allereerst het type kit. Siliconenkit wordt gebruikt in vochtige ruimtes zoals keukens en badkamers, omdat het bestand is tegen vocht en schimmel. In principe is siliconenkit niet overschilderbaar. Voor andere ruimten kun je acrylaatkit gebruiken. Acrylkit is minder elastisch dan siliconenkit en is niet waterafstotend. Daar staat tegenover dat het sneller droogt en verdunbaar is met water. Plamuur is verkrijgbaar in veel verschillende kleuren, maar je kunt er ook overheen schilderen. Kies de kleur die het dichtst bij de uiteindelijke kleur van je project komt, zodat de kitnaad zo min mogelijk opvalt. Plamuur is ook verkrijgbaar in transparante kleuren, voor een zo onopvallend mogelijk eindresultaat. Dit vergt echter wel iets meer onderhoud, want transparante kit heeft de neiging snel te vergelen.

Goede voorbereiding

Ook bij kitten is voorbereiding belangrijk. Zorg er allereerst voor dat je voldoende papier en/of oude lappen in de buurt hebt om de overtollige kit af te vegen. Een plantenspuit met wat zeepsop en water is ook onmisbaar. Voor acrylkit is geen zeepwater nodig; water is voldoende. Natuurlijk heb je ook een goed kitpistool nodig. Als je voor het eerst afdicht, of als je afdicht langs een gladde muur waar de kit gemakkelijk kan ‘aflopen’, is het goed om afplaktape te gebruiken. Schilderstape is hiervoor ideaal. De tape maakt de kitrand mooi strak en voorkomt dat de kit uitloopt en rommelig wordt! Als je nog nooit hebt gekit, is het handig om eerst op een onopvallende plek te oefenen.

Wat is de techniek voor het kitten?

Begin met het ontvetten en drogen van de scheuren die je gaat kitten. Gebruik voor het ontvetten een ontvettingsmiddel zoals ammoniak. Snijd dan de buis open, en snijd de spuitmond in een hoek van 45 graden af. Zo kun je de kier goed opvullen. Beweeg de buis altijd naar je toe en niet van je af. Vul op deze manier een aantal kieren, maar niet te veel, want de kit moet nog nat zijn om mooi glad te strijken. Er zijn verschillende hulpmiddelen om een kitrand glad te strijken, maar de meeste mensen gebruiken liever gewoon hun vinger. Besproei eerst de kitrand die je zojuist hebt aangebracht met het zeepwater dat je hebt klaargezet, en maak ook je duim of wijsvinger ermee nat. Dan verwijder je in één beweging soepel de overtollige kit. Meer informatie over kitten en lijmen vind je op kittenenlijmen.nl.

Gerelateerde berichten

Over ons

Onze informatieve blogs nemen je mee op een reis door de wereld van kunst, design, schrijven, muziek, fotografie en meer. Laat je inspireren, verbeter je vaardigheden en verken de nieuwste creatieve trends.

Contactgegevens

Via info @ beapeter.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden